• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / LEDARE / Löfven bör avgå och börja om utan vänsterpartierna

Löfven bör avgå och börja om utan vänsterpartierna

Den dramatiska politiska utvecklingen på riksplanet fortsätter efter Sverigede­mokraternas besked om att fälla Stefan Löfvens förslag till budget och istället stödja Alliansens. Men det är samtidigt en möjlighet för Socialdemokraterna att bli av med barlasten i form av Vänsterpartiets tokiga idéer om stopp för entreprenörer i välfärden och skolan inom vilka Vänstern har utmålat företagare som råa profitörer.

Miljöpartiet har också varit ett lik i lasten för den sansade gråsossen Stefan Löfven. I regeringsförhandlingarna vek han sig för Miljöpartiets militanta krav om stoppa för Förbifart Stockholm till en kostnad av fyra miljoner per dygn och hotade med att stänga Bromma flygplats, landsortens nav till Stock­holmsregionen.

Är Löfven klok ser han till att göra sig av med sina nuvarande vänstervänner och tar chansen att stoppa Miljöpartiets inflytande. För att få Sverige att få en fungerande regering behövs samarbeta över blockgränserna. Löfven har sträckt ut handen till Centern och Folkpartiet. Det räcker inte. Han måste prata med hela Alliansen. Först då får vi en fungerande reger­ing igen. Löfven kan därmed sitta kvar som statsminister i en minoritetsregering och göra upp inom olika ämnesområden med olika grupperingar av Alliansens medlemmar.

Sveriges basindustrier behöver långsiktiga beslut för att kunna verka och satsa. Det gäller inte minst en sådan viktig faktor som energipolitiken.

De stora problemen finns också i migrations­politiken. Det går inte att bara sopa frågan under mattan. Det fick inte minst Moderaterna erfara vid senaste valet. Frågan måste hanteras på ett anständigt sätt. Som det är nu ställer staten bara krav på små och fattiga kom­muner utan att vilja betala för sig. Det skapar problem och det mullrar i många kommuner runt om i landet. Frågan har två sidor. Dels den humanitära och mänskliga. Dels torra fakta. Årskostnaden för flyktingmottagning kommer att passera 40 miljarder kronor.

Hur man ska hantera ekonomin framöver är en fördelningsfråga, där staten måste ta ett större ansvar.

Hösten efter valet har varit ett enda stort misstag för Stefan Löfven. Han valde fel vänner helt enkelt att regera med och som fick för mycket inflytande. Hos Vänsterns Jonas Sjöstedt växte tuppkammen mer än lovligt, betydligt mer än vad som var resultatet av fem procent av rösterna.

För att undvika en fortsatt skakig regeringstid måste helt enkelt Socialdemokraterna sätta sig ner med Alliansen och prata sakpolitik. I en förhandling tar och ger man utan prestige.

Resultatet är det viktiga.

När man ändå städar i regeringskansliet så gör det även i hörnen. En ny finansminister efter Magdalena Andersson skulle göra susen. Hennes dåliga liknelser med tomma lador och liknande var ingen bra beskrivning av verkligheten. Sverige har bra förutsättningar om regeringsmakten utövas med respekt och kunnighet.

Spännande fortsättning följer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top