• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / LEDARE / Möt Karin Nilsson

Möt Karin Nilsson

VM i Brasilien genomsyrar all media för tillfället. Det handlar om snygga mål, fula mål, taktik, lag som floppar, lag som överraskar. Tänk vad mycket känslor en liten läderboll kan skapa. Varför är det så? Och hur kan man hitta det engagemanget inom andra områden?

Om Du står på läktaren i en vanlig allsvensk fotbollsmatch kan Du se vuxna, oftast män, gråta över domarbeslut. I Europa kan fotboll stå över religionen. Jag har aldrig varit direkt intresserad av fotboll, men fenomenet attraherar mig. Det väcker engagemang, skapar känslor, omsätter enorma summor pengar, trots att det egentligen handlar om 20 personer som springer efter en läderboll och två personer som försvarar respektive mål.

Den islamistiska gruppen ISIS (Islamiska Staten i Irak och Syrien) vinner allt mer mark i Irak och genom deras avskyvärda metoder använder de ämnen som berör väst, bland annat fotboll. Med foton som visar en irakisk polis avhuggna huvud skriver ISIS ”This is our football, it´s made of skin #worldcup”. Varför valde man detta vidriga tillvägagångssätt?  Jo, för att de vet att fotboll berör oss djupt.

Min egen analys kring varför fotboll engagerar cirkulerar kring några faktorer. Främst tror jag att det är enkelheten, det handlar om ett par skor, en tröja, ett par shorts, en gräsmatta och två stolpar som utgör mål. Med lika många spelare på plan kämpar de olika lagen för att vinna. Man måste samarbeta, lägga en bra taktik, vara disciplinerad och fokuserad och lyssna på sin ledare. Och synkar allt detta, så vinner man.

När man på fotbollsplanen frångår detta, i form av uppgjorda matcher, man bits, man tacklar på ett osjyst sätt, så straffas man och det skapar vrede och oändligt antal timmar av analys och granskning. Då frångår man det avgörande för fotbollen, nämligen fair play.

Hur rimmar då detta med den politiska sfären och väljarnas syn på politiker? TV4-nyheterna beskrev i veckan att hälften av cheferna i näringslivet och offentlig sektor tror att svenska politiker är korrupta och vi kan konstatera att valdeltagandet i vårt land är alldeles för lågt. Hur ska vi lyckas få samma engagemang för politiken som i fotbollen? Att vinna mark hos väljarna, tror jag, handlar om att återgå till grunden i politiken, vara konkret utan att kasta retoriska argument på varandra. Att slå på den stora trumman och ge vallöften som handlar om miljardsatsningar, men som för Dig och mig handlar om 10 kronor mer eller mindre, gör att vi tröttnar. Våga, trots att det är valår, stå för era grundvärderingar istället för att skapa populistiska kortsiktiga utspel som inte har bärighet i verkligheten. Med andra ord, sluta springa Er trötta på mittfältet med spontana anfall när era medspelare inte är beredda. Det kommer aldrig leda till vinst och i september kommer väljarna markera vem som ska ha det röda kortet och gå förlorande ur striden.

På tal om rött kort, så borde Putin fått det för längesedan, skälen är så många att det skulle ta hela tidningens utrymme!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top