• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / LEDARE / När ska Löfven börja prata med alla i Alliansen?

När ska Löfven börja prata med alla i Alliansen?

Inget parti eller block har önskat sig den situation som Sverige befinner sig i just nu. Att Riksdagen skulle förvandlas till en rikssandlåda där folkvalda kastar skit på varandra och ljuger som gamla hästar travar fanns inte på kartan. Nu gäller det för alla inblandade att ta sig samman och göra ett ärligt försök att börja prata med varandra. I förhandlingar ger och tar man med samma glada uppsyn. Det blir ett slutresultat där balans råder utan extrema svängar.

Att statsminister Stefan Löfven sträckte fram en hand och ville förhandla var lögn. Han ville prata med Centern och Folkpartiet och locka över dem. Han skulle naturligtvis pratat med Alliansen i sin helhet. Hans baktanke var att kunna splittra den grupp som regerat i åtta år för att själv behålla makten. Han bekräftar detta genom att erkänna att han haft förre stadsministern Göran Persson som rådgivare. Mest känd som en riksbuffel som svenska folket i allmänna val gav sparken från makten. Det var ett dåligt val av rådgivare helt enkelt.

Är Alliansen i sin tur smarta tittar man över Socialdemokraternas budget och plockar fram de goda förslag som dock fanns där och gör dem till sina. Exempelvis höjd arbetslös­hetsersättning, sänkt skatt för pensionärer, satsningar på infrastruktur, vettiga arbetspass inom sjukvården med mera.

Socialdemokraterna bör å sin sida titta över Alliansens budget och ta till sig de bra sa­kerna som fanns i den, inga nedskärningar i Rutavdragen, bibehållen läxhjälp, inga begränsningar för fritt vårdval med mera.

Att Stefan Löfven lockades in i fällan och svälja Vänsterns reaktionära program i välfärdsfrågor är obegripligt. Det är också obegripligt att han samtalar med Vänstern och inte Sverigedemokraterna. Båda partierna har sådan historisk bakgrund och ska man värdera dem efter vad deras förebilder ställt till med i världen vinner nog kommunisterna utan tvekan.

Om Löfven sätter sig i förutsättningslösa förhandlingar med Alliansen bör det rimligen innebära att redan en S-regering utan extrema Miljöpartiet inblandat exempelvis i energifrå­gan bör han kunna bli regeringsduglig med Alliansens stöd i de allra viktigaste frågorna.

Nu har det också blivit klart att Anna Kinberg- Barta nominerats till ny moderatledare. Ett oskrivet kort för all del. Men om det nu blir ett extraval, vilket avgörs den 29 december återstår att se. Inte minst skulle det vara på tiden att Sverige fick sin första kvinnliga statsminister. En kvinna som också växt rejält är Centerns Annie Lööf.

Om det nu blir val, hur går det då? Förmodli­gen inga större förändringar i de inbördes po­sitionerna. Inget block får egen majoritet. Det har de undersökningar som gjorts bekräftat. Förskjutningar på några procent hit eller dit löser inte maktfrågan. Det krävs samtal och förhandlingar helt enkelt.

Om tomten kommer till politikerna i år är väl tveksamt. Men man kan ju hoppas de kom­mer på bättre tankar under helgen och avger nyårslöften som är bättre för landet 2015!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top