• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / LEDARE / Kan naivitet skapa något annat än vrede?

Kan naivitet skapa något annat än vrede?

Stockholm stads socialnämnd fattade i förra veckan beslut om hur man ska hantera det de kallar för våldsbejakande extremister. Det handlar till exempel om personer som väljer att åka iväg för att strida för IS i mellanöstern. Enligt mitt förmenande är det provocerande mot många grupper att denna ansats görs, och är detta något som kan förväntas i skånska kommuner?

Stockholms stad socialnämnd antog i veckan en strategi kring våldsbejakande extremism. Tanken är god, det ska finnas en plan för hur frågan ska hanteras och det finns omständigheter kring frågan som behöver styras upp (till exempel om man som anhörig försökt avstyra att en person åker iväg och strider för IS men ändå gör det).

Dock anser jag det provocerande när man kommer till det som i utredningen kallas ”efterperspektiv”. I förslaget föreligger att om man återvänder till Sverige efter att ha stridit för IS så är det ”avgörande med inkluderande insatser”. Det berör frågor som att få försörjningsstöd, bostad, psykiatrisk hjälp och annat psykosocialt stöd.

På något sätt så undrar jag i vilken värld de som författat rapporten lever i. Det är extremt provocerande om du frågar svenska veteraner, som på FN-mandat riskerat sitt liv för att verka för fred i världen och inte får närmelsevis denna omsorg. Jag anser att när man lämnar vårt land för att kriga för en så vedervärdig organisation som IS så är man inte längre välkommen hit, någonsin! De har förbrukat sin rättighet till vårt land och det finns ingen återvändo. I strategin borde fokus istället ligga på att det finnas tydlig information till alla svenskar att OM de väljer att åka, så är de aldrig mer välkomna tillbaks.

Jag har upplevt en självmordsattack utförd av talibaner i Pakistan. De valde avsiktligt att detonera en bomb på ett hotell halv åtta på kvällen. Detta inträffade under ramadan och mörkret hade precis lagt sig, så alla var hungriga och hade satt sig till bords för att äta. Precis då valde talibanerna att köra in en lastbil i hotellets entré med 1000 kilo sprängmedel i lasten. De ville med andra ord döda så många som möjligt, oaktat vilket land du kom från och vilken religion du har. De ville skada så många som möjligt och målgruppen är oskyldiga civila. Och om man ska jämföra grader i helvetet så framstår ju talibaner som bättre än IS. Denna organisation dödar, torterar, utnyttjar på vidriga sätt och förstör oersättliga kulturarv. Allt för att skapa så stor skada som möjligt. Om man rest från Sverige för att strida för IS så vet man om deras metoder. Om du avsiktligen bränner en levande människa eller skär halsen av kvinnor och barn, så förstår jag att du behöver vård. Men inte i vårt land och inte med mina skattemedel.

Australiens premiärminister Tony Abbott har i ett offentligt uttalande tydliggjort exakt vad som gäller om man som IS-soldat vill komma till Australien. De är inte välkomna idag, de kommer inte att vara välkomna imorgon och om de lyckas ta sig in i landet kommer de bli jagade tills de hittas och direkt tvingas ut ur landet. Jag ger all heder åt Mr Abbott och ser fram emot att Stefan Löfvén gör desamma och därtill rekommenderar svenska kommuner och stadsdelsnämnder att fokusera på de svenskar som bor och verkar i och för vårt land och verkligen behöver vår hjälp!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top