• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / LEDARE / Ska skattebetalarna betala när kommunen bygger svart?

Ska skattebetalarna betala när kommunen bygger svart?

Staffanstorps kommun har bötfällt sig själva för att man glömt att ansöka om bygglov för ett maffigt bullerplank mellan riksväg 11 och det nya bostadsområdet Vikhem. Det är väl bra att lagen är lika för alla. Men frågan man kan ställa är: Vem ska betala bötesbeloppet på 160.000 kronor?

Kommunen har tänkt sig sköta det hela internt genom att bolla beloppet mellan olika konton. Men det betyder ju i så fall att skattebetalarna får stå för det hela!

Naturligtvis kan det hela ses som småsmulor i en kommun som hanterar miljardbelopp. Men principen? Ska handläggarna eller nämnden ifråga komma så lindrigt undan att man bara skickar en betalningsorder om kontobyten? Det är ju inte direkt något litet misstag att smälla upp ett bullerplank på ett par hundra meter? Som därtill orsakar nya bullerproblem för de bosatt på andra sidan väg 11, då bullret studsar över på deras sida och blir en ny olägenhet.

Ordföranden i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Eric Tabich ber visserligen om ursäkt för missen och tycker hela historien är både olycklig och pinsam och påpekar att alla är vi lika inför lagen och att plan- och byggnadslagen måste följas. Det är väl gott och väl. Men ska verkligen skattebetalarna betala avgiften genom dribbel mellan konton?

Nästa gång någon enskild person bötfälls för att inte sökt bygglov kan man då hänvisa till att nämnden även i detta fall reglerar summan med kontoöverföringar? Rimligtvis borde det i fall om bullerplanket finnas någon person som fattat beslutet om svartbygget och därmed kunna ställas till ansvar. Sedan är det bara att hoppas att kommunen har tecknat en försäkring som täcker sådana misstag så att tjänstemannen slipper betala ur egen ficka.

Det är skillnad på politiker och politiker. I Staffanstorp är man måttfulla på alla håll och kanter oavsett färgskalan. Men när man når maktens korridorer i norr verkar det spåra ur rejält.

När Sverige skulle be om ursäkt för Margot Wallströms opolerade angrepp på Saudiarabien, skickades Björn von Sydow med regeringsplanet till det sandiga landet. Räkningen gick på 144.900 kronor. Det låg väl mycket i Wallströms kritik, men hon kunde ju uttryckt sig mera diplomatiskt. Och det finns billigare flyg till Riyadh.

Det där med flyg har blivit en modefluga. .Det blev en del förundran i stugorna när avslöjandet kom att regeringsplanet vid sex tillfällen under några månader använts för transporter mellan Arlanda och Bromma, en sträcka på drygt fyra mil. Liksom att Miljöpartiets högröstade ledare Gustav Fridolin var en av resenärerna.

Att just en miljöpartist uppträtt som miljöbov och därtill använt en flygplats som han vill lägga ner är ju komiskt. Det är kanske så att Fridolin med följe bör gå en intensivkurs hur man undviker klimatfarliga resor med jetplan – även om det är skattebetalarna som betalar.

Det har varit många turer på det ekonomiska planet senaste tiden. Regeringen försöker hitta nya skatteobjekt, höja befintliga och brandskatta medborgarna så gott det går. Man har i alla fall satt fart på fastighetsmarknaden genom förslagen om att kräva ökade amorteringar. Att det sedan inte blir något av med de nya reglerna är en annan historia. Nu vill man istället pröva möjligheten att slopa ränteavdragen i deklarationen. Man måste säga att regeringen gör vad den kan för att minska i popularitet. Sedan vill man göra fler ungdomar arbetslösa genom att höja arbetsgivaravgiften och bestraffa dem som jobbar efter pensionen också med höjda avgifter. Finansministern göra vad hon kan för att bli illa omtyckt. Eller också är det så att Socialdemokraterna insett att det inte är så roligt längre att regera Sverige. Kanske var det bättre och lugnare i opposition och så behövde man inte konfronteras med den tråkiga verkligheten.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top