• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / LEDARE / Ledarspalten | Karin Nilsson – med devisen ”att tänka nytt brukar bli bra”
Ledarspalten | Karin Nilsson – med devisen ”att tänka nytt brukar bli bra”

Ledarspalten | Karin Nilsson – med devisen ”att tänka nytt brukar bli bra”

I vår kommun vilar en skatt. En skatt som väntar på att bli hittad för att få berätta sin historia för oss. Och skatten är stor – så stor att arkeologerna säger att de kan gräva i hundra år och fortfarande ha kvar att gräva, att den är fem gånger större än Mälardalens Birka, att den är Lund före Lund. Allt detta visar på att skatten vi har i Staffanstorp har en potential som sträcker sig långt bortom många satsningar i Skåne. Det handlar naturligtvis om Uppåkra. Varför är Uppåkra så viktigt för dig och mig?

Som ny ledarskribent vill jag starta detta spännande uppdrag med att fästa blicken på Skånes framtida största tu­ristattraktion. Det råkar ju vara så att det ligger i Staffanstorps kommun. Det handlar naturligtvis om Uppåkra, denna fascinerande arkeologiska plats, som döl­jer stora hemligheter och förklaringar till varför det ser ut som det gör idag. Från 100 år före Kristus till 1000 år efter Kristus, låg denna regions maktcentrum i Staf­fanstorps kommun, nämligen i Uppåkra.

Det bor nog en liten Indiana Jones i oss alla, tänk om vi hade fått gräva fram den stora hemligheten. Förmodligen hade vi som inte är arkeologer gått miste om den stora skatten för att vi inte förstod att den lilla jordklump vi hittat med rätt teknik kunde förvandlas till en ”guldgubbe” som berättar en spännande historia.

Många eldsjälar har arbetat med Uppå­kra under lång tid för att ge platsen den storhet den förtjänar. Jag tror att de gjort det för att de ser vikten av att förstå vår historia och därmed förstå framtiden. Ett konkret exempel är om ni besöker Lunds Universitets Historiska Museum och be­skådar de verktyg som användes i dåtidens läkekonst. Ni kommer att märka att de i stort sett är identiska med de som finns i dagens sjukvård.

Uppåkra har tagit ett steg mot att bli en digital arkeologisk park. Det betyder att Iäsplattor och smarta telefoner kan vara med och förmedla hur det såg ut. Detta kommer att attrahera mina barn. Så för Er föräldrar (mig inklusive) som kämpar med att få barnen att förstå att det finns även en spännande värld utanför läsplat­tornas alla spel, ta till våren med Er både barnen och läsplattorna till Uppåkra och därmed kan Ni kombinera det verkliga och virtuella och samtidigt få en spännande historielektion.

Det har länge diskuterats kring att byg­ga det arkeologiska centrat på Uppåkra. Då får vi se fynden förstärkt med digital teknik på den plats där de en gång hittats, nämligen Uppåkra. Jag tror och hoppas att det kommer snart, för jag vill sträcka på mig och berätta att Staffanstorps kommun har en världsunik turistattraktion. Och i den kommunen bor jag!

Karin Nilsson är Spegelns nya ledarskribent. Hon är dessutom ny processledare för Uppåkra Arkeo­logiska Center och kvinnan bakom appen Samhällsnyttan, som listar och betygsätter en lång rad offentliga tjänster, där vi kan se vad folk tycker om olika förskolor, lekplatser, äldreboende m.m.

I sina ledare kommer hon att skriva trevliga och lättsamma texter med allvar i botten. Gärna med vardagen i fokus. Hon är inte heller rädd för att trampa någon på tårna om det behövs.

Karin har en bakgrund utanför Skå­nes gränser. Sin början har hon i småländska Gnosjö, från vilket hon flyttade till Göteborg för att utbilda sig på Handelshögskolan.

Efter ytterligare en flytt till Stock­holm hamnade hon i Pakistan under ett år. Ett händelserikt och annorlunda år under vilket hennes man arbetade som FN –observatör.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top