• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / LEDARE / Mitt hem är min borg

Mitt hem är min borg

Sommaren ligger framför oss och i augusti träder Finansinspektionens förslag i kraft angående höjda amorteringskrav för nya låntagare. Den höga skuldsättningen hos privata hushåll är skälet till regeln och man vill därmed förebygga bostadsbubblor. Frågan är om det enbart är de privata hushållen som är boven i dramat, eller är det fler aktörer som det borde sättas högre krav på?

 

Finansinspektionens förslag går ut på att det ställs amorteringskrav på nya låntagare. De behöver först och främst ha femton procent kontantinsats och därefter ska omfattningen på amorteringsbeloppet styras av marknadsvärdet av bostaden. Det betyder att de som har en belåningsgrad på mellan 85 procent till 70 procent, måste amortera två procent per år av den totala skulden. När belåningsgraden är mellan 70 till 50 procent av marknadsvärdet ska en procent av skuldsättningen amorteras. Det betyder att om du har en belåningsgrad på 85 procent av marknadsvärdet på ditt hus och det motsvarar en miljon kronor behöver du amortera 1700 kronor per månad. Om lånet motsvarar fem miljoner får du amortera hela 8300 kronor per månad.

 

Skåne är en attraktiv och tätbefolkad del av Sverige. Staffanstorp är i sig en attraktiv kommun i regionen. Låg skatt, inga stora köer till barnomsorg och stora villakvarter. Allt detta har drivit upp priserna på bostäderna, vilket gör att skuldsättningen också ökat.

 

Jag kan förstå att finansinspektionen vill ta sitt ansvar för att få ner skuldsättningen i samhället. Men jag tycker att regeringen borde se bredare på problemet. För det första måste man hitta en realistisk plan för ett kraftigt ökat bostadsbyggande. Amorteringskraven leder bara till att det blir svårt att komma in på bostadsmarknaden. För de som finns i de gamla systemen, som gjort goda vinster på bostadsförsäljningar genom åren, behöver inte bekymra sig. De kan tryggt luta sig tillbaks med behagliga månadskostnader, medan unga skåningar måste börja med att arbeta ihop en kontantinsats på femton procent för att därefter klara av extremt höga amorteringar. Hur detta ska verka framtidsinspirerande för ungdomar har jag väldigt svårt att förstå. Villaägarnas förslag på att skapa amorteringskrav som står i relation till räntenivån verkar betydligt sundare. Då får hushållen en jämn bostadskostnad (vid låg ränta amorterar man mer, vid högre ränta mindre). Ränteavdragen tjänar många skåningar på. Jag tycker att man behöver se över om dessa avdrag ska vara kvar. Att ta skattemedel till att återge kapital till dem som äger en bostad och har höga lån verkar kontraproduktivt.

En viktig part i detta är bankerna. Förra året ökade bolånevinsterna återigen för bankerna och inget tyder på att de inte går samma väg till mötes även i år. Bankerna är vinstdrivande och ska så vara, men de har ett större uppdrag än andra företag och att bolånevinsterna konstant ökar skapar inte direkt ökat förtroende för bankerna. Anders Borg, tidigare finansminister, försökte ta bankerna i örat, men från Magdalena Andersson har vi inte hört något.

Det är dags att titta på hela bilden och skapa system som inkluderar och inte exkluderar. Jag önskar unga möjligheten att få sitt eget boende, för att skapa sin egen framtid. Finansinspektionens förslag anser jag inte leder till detta. Om man vill ställa ökade krav på oss låntagare, gör det, men gör det realistiskt. Sunt förnuft borde finnas hos alla, både bankerna, hos finansministern och hos dig och mig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top