• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / LEDARE / Omöjliga och märkliga vallöften skapar inte välstånd och nya jobb

Omöjliga och märkliga vallöften skapar inte välstånd och nya jobb

Hur ska det gå i valet på riksplanet, vem ska styra Sverige mot framtiden?

Det pågår en strid som mest liknar paj­kastning. Den vinns utan tvekan av S, V och MP. De vräker ut löften om guld och gröna skogar om man röstar på dem. Varifrån pengarna ska komma kan man ana. Det handlar om skatte- och avgifts­höjningar utan motstycke. Det är bara att konstatera att trion har noll koll på hur jobb skapas och vilka förutsättningar som ger tillväxt.

Socialdemokraternas partiledare Ste­fan Löfven har inte velat ge besked om med vilka han ska regera. Med cirka 30 procents väljarstöd måste han skaffa sig partner. MP har nämnts men om man tit­tat på detta partis vallöften lär det bli en del meningsutbyten. Vs partiledare Jonas Sjöstedt är inte bättre och hans kravlista är ännu svårare att smälta för Löfven. Han har försökt locka Alliansens med­lemmar till samarbete framöver men fått kalla handen. Det som förvånar mig är att Löfven meddelat att Sverigedemokraterna är tabu till höger men däremot inte tagit avstånd från riksdagens andra extremparti på vänsterkanten, det vill säga Vänstern. De har samma historisk mörka bakgrund som Sverigedemokraterna.

Om man tittar på alla de löften som par­tierna levererat senaste tiden kan man bli fundersam. Som Socialdemokraternas löf­ten om sysselsättning. Med den så kallade 90-dagarsgarantin är tanken att varje ung arbetslös försäkras få något att göra inom 90 dagar. Tänk att kunna lova att man får jobb inom 90 dagar. Om det nu är så lätt att ordna jobb, varför vänta 90 dagar och inte lova 9 dagar istället? Tanken att man får jobb är utbredd. Jobb får man inte till skänks från någon statlig myndighet. Jobb måste skapas. Något svar på frågan finns inte. Ett politiskt parti kan lika lite som en påse nötter utlova, kreera eller fixa jobb. Det händer någon annanstans, inte helt sällan utan politikernas förskyllan. Det gäller istället för de politiska partierna att fixa bra företagsklimat och se till att lönsamma branscher får luft under ving­arna och möjlighet att växa. Någon annan möjlighet till arbeten finns inte. Det blir inte bättre av att vänsterpartierna vill avskaffa de lägre arbetsgivaravgifterna för ungdomar och höja restaurangmomsen igen. Det skapar arbetslöshet och inga nya jobb.

Miljöpartiets högljudda språkrör Åsa Romson tycker därtill att Bromma flyg­plats ska läggas ner. Hon har för sig att det ska skapa 200 000 nya jobb.

Somliga har gjort sig lustiga över den slutsatsen, exempelvis Fredrik Antons­sons blogg ”Sjätte mannen”.

Bromma har 2,3 miljoner passagerare 2013 och Arlandas motsvarande 20,7 miljoner. Då Brommas uteblivande fly­gande skulle ge 200 000 jobb borde 20,7 försvunna passagerare på Arlanda ge 1,8 miljoner jobb…

I förra veckan kom Socialdemokraterna med ett nytt utspel. Förslag som skulle kosta cirka 40 miljarder att genomföra. Det är ju lätt att förstå vad de pengarna ska komma ifrån. Skattehöjningar i parti och minut.

I valspurten har Moderaternas finansmi­nister Anders Borg ställts mot Socialde­mokraternas kandidat till samma ämne Magdalena Andersson. En dam som varit väldigt slarvig med siffror i debatterna. De skulle kunna jämföras med Sparbanksrö­relsens gamla par Spara och Slösa.

Om de rödgröna skulle vinna, vilket alla undersökningar pekar mot, lär det bli svårt att få ihop en regeringsduglig regering.

Vad som ska hända med alla företagare inom tjänsteföretagen som inte längre får göra vinst är lätt att räkna ut om Vänstern får bestämma. Och hur ska Stefan Löfven hantera Miljöpartiet när det blir dags att förnya kärnkraften?

Han får nog ladda upp med ett lager Al­vedon – om nu det räcker.

Det är val till tre olika nivåer, både riks­dag, region och kommunfullmäktige. Den lokala politiken behandlas i denna tidnings Valbilaga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top