Staffanstorps kommun befäster sin position med ett företagsklimat i topp. Vid senaste rankingen av organisationen Svenskt Näringsliv befäste kommunen som en av landets 16 bästa av alla 290 kommuner.
I Skåne kom man på fjärde plats strax efter Vellinge, Ängelholm och Höganäs. De senaste sju åren har Staffanstorp klättrat 38 placeringar, vilket bara kan tolkas som arbetet med att förbättra klimatet för företagare varit framgångsrikt.
Klättringen sammanfaller också med näringslivsorganisationerna och kommunens gemensamma satsning på Business Port – det lokala företaget som under åren ständigt arbetat med åtgärder att förenkla och förbättra villkoren och klimatet. Det är ett fint betyg för företagets nyss pensionerade VD Claes Nilsson, som engagerat arbetat för att kontakterna mellan kommunen och näringslivet ska vara så smidigt och lättflytande som möjligt. Nu fortsätter nya VD:n Annika Wallin Jalgén jakten på att klättra vidare. Bäst i Skåne är väl inget dumt mål om några år!
Budgetarbete på gång
De folkvalda i kommunen ägnar sig inte enbart åt det kommande valet. Det pågår också budgetarbete – verksamheten ska ju flyta även nästa år även om det blir ommöbleringar i systemet.
Moderaterna vänder på alla stenar och målet är oförändrad skatt även nästa år. Vad kan göras för förbättringar och har vi rätt kostym? Socialdemokraterna jobbar på en alternativbudget som man hoppas ska gå hem och partiet följer rikslinjen och vill höja skatten. Hur det budskapet ska säljas in för att locka väljare vid valet är en gåta.
Från läktarplats kan man ju fundera om det verkligen behövs en så stor organisation för att förvalta ”pastoratet”. Behövs det exempelvis ett heltidsanställt kommunalråd i opposition och så vidare.
Dåliga geografikunskaper
På riksplan har det politiska klimatet hettat till ordentligt. Det framgår tydligt att de rödgröna kommer att få svårt att ha samsyn i flera viktiga frågor – inte minst ekonomiska. Miljöpartiet vill exempelvis behålla jobbskatteavdragen men införa nya miljöskatter, vänstern vill höja skatterna för landets banker rejält och Socialdemokraterna vill höja skatten för höginkomsttagare, vad det nu innebär. Magdalena Andersson, socialdemokraternas skuggfinansminister vill, om hon kommer till makten, skrota halveringen av krogmomsen och även återställa arbetsgivaravgifterna för unga till ”normal nivå”. Att cirka 5 000 nya jobb i branschen därmed sätts på spel framför allt för unga berör henne inte.
Den tilltänkte statsministerkandidaten Stefan Löfven har det inte lätt just nu. Dels för fadäsen med Knäred, som han inför hela landets TV-publik placerade i Skåne och inte i Halland. Geografikunskaper är en bristvara, kan man konstatera. Han borde göra en studieresa till Knäred i sommar, en liten strävsam ort på 1 100 invånare. Men många intressanta småföretag och stort föreningsliv som senaste året ökade befolkningen med 25 personer. Då kan han även komplettera sina historiska kunskaper. Där slöt Sverige och Danmark fred 1613 – för fyrahundra år sedan! Visserligen ingen bra fred för Sverige – men ändå.
Och så då utspelet som Stefan Löfven och Magdalena Andersson gjorde om att satsa pengar på mindre klasser och att försvaret skulle få 400 miljoner till fler övningar.
Man kan naturligtvis tycka att båda förslagen är behjärtansvärda. Problemet är bara att det inte går att genomföra. Förslagen har inte lagts fram i rätt tid eller i rätt forum.
Kvällspostens politiske kommentator K.G. Bergström konstaterade i sin krönika följande: ’”Vad jag förstår var det S-utspelet närmast vilseledande. Förslagen lades inte fram så att de kan riksdagsbehandlas och genomföras i sommar. Magdalena Andersson ville helt enkelt bara leka regering en stund. Inte lägga skarpa förslag.”