• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / LEDARE / Vinst viktig drivkraft för att få bra välfärd

Vinst viktig drivkraft för att få bra välfärd

Sportlovet har precis ägt rum i Skåne och jag tror att de flesta barnen har njutit av att vara lediga.

Nu är det då klart att ”vinster i välfärden” ska utredas. De som har fått för sig inom den högljudda vänsterfalangen att det fanns en motorväg till att all sjukvård i framtiden ska skötas av det allmänna satte nog kaffet i halsen. Till utredningens ord­förande tillsattes ingen mindre än Ilmar Reepalu, Malmös gamle portalfigur, som kommer att ta god tid på sig och därtill är en uttalad realist. ”Den som investerar kapital och tar risker ska självklart ha rimlig avkastning på den risk man tar” är Ilmars sakliga kommentar.

Vänsterns alldeles egna politiska clown Jonas Sjöstedt har under lång tid predikat som en frikyrkopastor från bibelbältet hur fult det är med vinster i välfärden. Även vänsterfalangen inom socialdemokra­terna har framfört liknande toner. Men att sjukvården skulle bli bättre under statens, regionernas eller kommunal regi saknar förankring i verkligheten. Det fanns en orsak till att det privata släpptes in i välfärden en gång. Pengarna som skat­tebetalarna bidrog med kunde användas bättre och effektivare.

Det är därför ett genialt drag av stats­minister Stefan Löfven att parkera ut­redningen på den gamle, slipade och respekterade Reepalus skrivbord. Då kan det komma något vettig ut av arbetet.

-Utgångspunkten måste vara att skatte­medel används så effektivt som möjligen, säger Repalu.

I debatten om välfärd och hur de ge­mensamma pengarna används tar ofta ideologiska tankar över och då försvinner sakligheten in i dimman.

Att kunna gå med vinst är en förutsättning för privat företagande. Det finns absolut ingen motsättning mellan vinst och kva­litet – om rätt krav ställs på innehållet. Det är där det ofta brister när stat, kom­mun och region är med på ett hörn. Man är ofta bara ute efter att pressa priserna och saknar ganska ofta kompetens för att dra upp ramarna. Sedan finns det ju många som lever i tron att bara staten är inblandad så blir det billigare! Inget kan vara mer felaktigt.

Socialdemokraterna i partiledningen funderar nu också säkert om det var så lämpligt att släppa in det andra extrem­partiet i regering: miljöpartiet. Gång på gång kommer det besked från de gröna att får de inte som de vill så hoppar de av och ger landet en uppfriskande regeringskris. Sådan miljö måste vara uppfriskande för Stefan Löfven att dagligen brottas med.

Makthungriga

När chansen dök upp var miljöpartisterna hungriga på makten. Men man borde ock­så ha konstaterat att i en mixad regering kan inte bara en part få som den vill. Då gäller det att kompromissa. Innebörden av det ordet stod nog inte riktigt klart för läraren Fridolin när han bländades av glansen från kanslihuset.

Chans för Hjärup

På det regionala planet har det gamla förslaget om att bygga ett nytt storsjuk­hus istället för dem i Lund och Malmö dammats av igen. Istället för att ständigt bygga om och till befintliga anläggningar och kanske också få slut på fajten mellan sjukhusen om patienterna. Ja, varför inte? Då vore ju en etablering i Hjärup som hittat. Tänk vilket lyft det skulle bli för Staffanstorps kommun!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top